Twinkle | Digital Commerce

Met handscanners een gestroomlijnd opbergproces

2017-05-27
  • 3:33

Of u nu een offline- of online-winkel runt, het is belangrijk om alle goederenstromen in kaart te hebben. Zeker bij een groot bedrijf is de succesfactor afhankelijk van de efficiëntie waarmee de supply chain is ingericht. Een van de grootste Britse online-winkels, JD Williams, werkt daarom met mobiele computers.

De in Manchester gevestigde webwinkel JD Williams & Company richt zich op de verkoop van kleding, schoenen, elektronica en huis- en keukenspullen. De webwinkel heeft meer dan twee miljoen klanten en 4000 werknemers. De laatste jaren is JD Williams flink gegroeid. Daarom zijn twee molens in de buurt van Shaw, een plaatsje 14 kilometer ten noordoosten van Manchester, ingericht tot distributiecentra. Recenter nog kocht JD Williams een groot distributiecentrum in de buurt van Hadfield, onder de rook van Londen. Hier worden de grote items verwerkt.

'(In)direct opbergen'-proces
De molens passen ieder een ander opbergproces toe vanwege de verschillende volumes van de pakketten. Een van deze molens, Lilac, werkt volgens een systeemgestuurd 'direct opbergen'-proces. Dit houdt in dat door middel van het Warehouse Management System (WMS) een pakket geselecteerd wordt van een hoger gelegen verdieping. In het WMS is de locatie van ieder product, pakket en pallet in het magazijn opgeslagen. Dit is mogelijk doordat zowel pakket als opslagplaats ieder een barcode heeft, die gescand wordt met een draagbare scanner met radiofrequentie. Zo worden product en locatie aan elkaar gekoppeld. Hierdoor weet het WMS zelf waar nog ruimte vrij is in het distributiecentrum en waar een nieuw pakket het beste neergezet kan worden.

De andere molen, Briar, wordt gebruikt voor de retouren en hanteert een 'indirect opbergen'-proces. De medewerker kiest hierbij zelf de plaats waar hij het product wil neerzetten, maar ook in dit proces gebruikt hij een draagbare scanner om zowel de barcodes op het product als de locatie te registreren. Hiermee bevestigt hij de verwerking en het opbergen van het pakket in het WMS.

Hedendaagse maatstaven
Het distributiecentrum biedt onderdak aan twee pick-/pack-/dispatchmagazijnen, twee magazijnen voor palletgoederen en een magazijn voor (hangende) kleding. Om de supply chain in dit enorme distributiecentrum in goede banen te leiden, werken de medewerkers net als in Lilac en Briar met mobiele computers. Deze waren echter wel aan vervanging toe. Joe Fisher, projectmanager bij JD Williams, legt uit waarom: 'Onze bestaande apparaten zijn meer dan tien jaar gebruikt en naar hedendaagse maatstaven te langzaam en onnauwkeurig. De nieuwe computers moesten onder andere gebruiksvriendelijk zijn en voldoende batterijkracht hebben. Verder is ons netwerk aan modernisering toe. Werknemers stuurden informatie vanaf hun scanners naar de centrale computer en moesten daarna wachten totdat de gegevens door zogenaamde netwerkpunten verwerkt waren en de voorraad geüpdatet was. Deze lock-out downtime beïnvloedde de efficiëntie en snelheid van onze handelingen. Het kwam ook regelmatig voor dat gegevens verloren gingen. We zochten daarom naar handzame apparaten die deze processen konden versnellen en de handelingen per persoon zouden verhogen.'

Procesverbetering
Onder het motto 'schoenmaker blijf bij je leest' besloot JD Williams niet zelf op zoek te gaan naar de geschikte vervangende apparatuur, maar een onafhankelijk consultancybureau in te schakelen. Dit bedrijf, Spirit Data Capture, is gespecialiseerd in mobiele systemen voor informatieverwerking. JD Williams gebruikt in de molens in Shaw al jaren naar tevredenheid handscanners van Honeywell Scanning & Mobility. In Nederland maakt onder andere Heineken gebruik van deze scanners. De mobiele computers ondersteunen de gegevensverzameling en verwerking in de verschillende magazijnen van het distributiecentrum in Hadfield. Hieronder valt bijvoorbeeld het stroomlijnen van het plaatsen, ophalen en versturen van producten. De draagbare scanners helpen ook bij het signaleren van mogelijke problemen bij het transport. Doordat de pakketten gescand zijn voordat ze in de vrachtwagen geplaatst worden, kan de voortgang van het transport in de gaten gehouden worden en weten klanten de status van hun bestelling.

Flinke stap vooruit
Met de inzet van de nieuwe scanners is de product-af-handeling bij JD Williams een flinke stap vooruit gebracht. De netwerkpunten verwerken alle opdrachten van de handscanners veel vlotter, waardoor het opbergproces aanzienlijk versneld is. Daarnaast is de hoeveelheid verloren data teruggebracht tot een minimum doordat transferonderbrekingen bijna niet meer voorkomen. Het systeem geeft nu ook aan wanneer een transfer niet volledig afgerond is, zodat een beheerder altijd weet wat de status is van de handelingen. Fisher: 'Aangezien de nieuwe mobiele computers het hele systeem meer stroomlijnen, is het aantal items dat werknemers per uur kunnen afhandelen flink toegenomen. Net als ruim 100 jaar geleden vervullen we hiermee weer een voortrekkersrol in de retailbusiness.'

Philippe Buidin is emea marketing leader bij Honeywell Scanning & Mobility.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 05-2009.