Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org lobbyt in Den Haag en Europa

2017-11-11
170130
  • 1:46

Thuiswinkel.org heeft de speerpunten bekend gemaakt voor de diverse bijeenkomsten betreffende het Consumer Rights Directive van de Europese Commissie. Onder andere de retourtermijn en de vergoeding voor de retourverzendkosten door de winkelier zijn voor de organisatie aandachtspunten.

Consumentenrechten

De Consumer Rights Directive is het richtlijnvoorstel voor consumentenrechten dat zowel op nationaal als Europees niveau wordt besproken.

Thuiswinkel.org heeft hierbij verschillende speerpunten. In het voorstel wordt bijvoorbeeld gepleit voor een beperking van de aansprakelijkheid voor de verkoper tot twee jaar na de aankoop. In Nederland geldt op dit gebied nu nog geen beperking.

Bedenktijd

Daarnaast krijgt de consument volgens de voorgestelde richtlijn 14 kalenderdagen bedenktijd na een aankoop. Voor leden van Thuiswinkel.org is dit overigens al het geval. Aandachtspunt voor Thuiswinkel.org is echter dat de consument volgens de nieuwe richtlijn daarnaast ook nog 14 dagen de tijd krijgt om het aangekochte artikel te retourneren. Dat zou er dus op neer kunnen komen dat de leverancier het product in het ongunstigste geval een maand kwijt is. Hiertegen ageert Thuiswinkel.org bij de relevante instanties.

Voor rekening klant

Daarnaast pleit de stichting voor een aanpassing van de regeling waarbij een ondernemer de verzendkosten volledig moet vergoeden bij een retourzending. Thuiswinkel.org wil dit beperken tot de kosten van een standaardverzending. Extra kosten, zoals een express-zending of een levering op een moeilijk bereikbare lokatie, zouden voor rekening van de klant moeten komen. 

Klankbord

Om deze zaken te bepleiten en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen was onze juriste consumentenzaken Ank van Heeringen in Den Haag aanwezig bij een klankbordbijeenkomst van de ministeries van Economische Zaken en Justitie in samenwerking met de SER / CCA. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van diverse andere organisaties, zoals de Consumentenautoriteit, MKB Nederland, Stichting de Ombudsman, ANVR en ANWB.

Brussel

Senior beleidsmedewerker Léon Mölenberg was op zijn beurt present in Brussel tijdens een bijeenkomst van de Europese Commissie, meer specifiek het comité op het gebied van interne markten en consumentenbescherming. Tijdens deze bijeenkomst werd overigens ook duidelijk dat er op korte termijn geen beslissing wordt genomen over het richtlijnvoorstel. Naar verwachting wordt deze in ieder geval uitgesteld tot na de nieuwe verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2009.