Twinkle | Digital Commerce

Vergelijk.nl: 17 procent prijsverschil met offline

2017-05-27
170130
  • [nieuws]
  • 1:41

Vergelijk.nl_mediamarktVergelijk.nl bracht vorige week een bezoek aan de winkels van MediaMarkt, It's en Dixons. Het noteerde de prijzen van achttien producten en vergeleek die met de goedkoopste optie op de eigen site. De vergelijker noemt het gemiddelde verschil van 17 procent 'fors'.

De achttien producten waarvan Vergelijk.nl de prijzen vorige week maandag en dinsdag noteerde, behoren tot negen categorieën elektronicaproducten, waaronder lcd-tv's, navigatiesystemen, mobiele telefoons, stofzuigers en laptops. Volgens directeur Ben Kerkhof nam Vergelijk.nl eventueel geldende winkelaanbiedingen mee in zijn gegevens.

Verschil bij iPod het kleinst
Het verschil tussen de winkelprijs en de goedkoopste online-prijs (inclusief verzendkosten, red) liep uiteen van 2 procent voor een iPod tot 33 procent voor een wasmachine van AEG.

Dixons sluit de rij
De prijzen van MediaMarkt, gemiddeld 15,3 procent hoger dan de laagste prijs op Vergelijk.nl, liggen het dichtst bij de online-prijzen. It's volgt op nummer twee met een verschil van 15,6 procent en Dixons op een derde plaats met 20,3 procent verschil. Overigens zijn de prijzen van deze laatste twee ketens, die ook een webwinkel in de lucht houden, in de verschillende kanalen gelijk.

Aanzienlijk
Logischerwijs is de uitkomst van de steekproef spek naar de bek van Vergelijk.nl, dat spreekt van een 'fors prijsverschil' tussen online en offline. Kerkhof: 'Natuurlijk wsten we van tevoren dat online goedkoper zou zijn, omdat er aanzienlijk meer aanbieders zijn en je als offline retailer nu eenmaal meer moet vragen om je kosten te kunnen dekken. Maar het verschil is wel aanzienlijk te noemen.'

Prijs niet alles
Kerkhof wil benadrukken dat prijs niet alles is en hij een partij als Dixons niet bij voorbaat wil diskwalificeren: 'Absoluut niet. Het gaat erom dat je het verschil als retailer kunt uitleggen. Er zijn genoeg klanten die, online én offline, meer willen betalen voor een goede service, klachtenafhandeling en dergelijke. Betrouwbaarheid speelt een belangrijke rol.'

Meer gewicht
De directeur van Vergelijk.nl zegt wel te verwachten dat klanten in het huidige economische tij relatief meer gewicht zullen toekennen aan prijs en minder aan andere criteria.