Twinkle | Digital Commerce

Migreer uw url

2017-05-26
170132
  • 3:57

Wanneer u een nieuwe website lanceert met zoekmachinevriendelijke content en zonder spiderblokkades, kan het toch voorkomen dat uw statistieken een aanzienlijk lager aantal bezoeken weergeeft. De oorzaak ligt bij de zoekmachines, maar ú kunt dit probleem voorkomen.

Tekst:  Paul Aelen, Mark Bovenkerk en Judith Nissen

Als e-commercemanager van een grote winkelketen van elektronische producten heeft u er maanden naar uitgekeken. Na veel overleg is er voor een nieuwe website gekozen. Een paar weken na de lancering bekijkt u de webstatistieken. Het bezoek op de nieuwe website valt, op de eerste paar dagen na, zwaar tegen. Voorheen werd uw website door honderden zoek-machinegebruikers bezocht. Nu blijkt dat het bezoek vanuit zoekmachines is teruggezakt tot een magere dertig bezoekers per dag. De champagne gaat terug de koelkast in.

De rode lijn in de figuur geeft de hierboven beschreven situatie weer.

Oude webpagina's blijven terugkomen
Als een nieuwe website zoekmachinevriendelijke content en geen spiderblokkades bevat, waarom kan dan toch het bezoek afnemen? Zoekmachines kunnen er maanden over doen om de gehele website opnieuw te begrijpen. Het duurt een tijd voordat de zoekmachine de website tot aan de diepste laag, de specifieke webpagina van de nieuwste Sony Bravia lcd-televisie, heeft geïndexeerd en gewaardeerd. Zolang de zoekmachine de nieuwe website nog niet in haar index heeft opgenomen, komen de pagina's van de oude website nog steeds naar voren in de zoekresultaten. Hoe is dit te voorkomen?

URL-migratie
Wanneer u van website wisselt, is de kans heel groot dat ook de URL-structuur van de website wordt aangepast. Zonder begeleiding zal een zoekmachine niet kunnen weten welke oude pagina vervangen is door de nieuwe pagina. De oplossing is een URL-migratie. Hierbij worden de pagina's van de oude website 'geredirect' naar de nieuwe. Zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen, komt deze dus op de goede pagina terecht!

De twee voornaamste doelen van een URL-migratie zijn dan ook:
•* Het bezoek vanuit zoekmachines behouden.
Bezoekers worden vanaf de oude geïndexeerde URL's doorverwezen met een Server Side Redirect 301 (permanent redirect) naar de nieuwe pagina. De zoekmachine vervangt de oude URL door de nieuwe URL.
•* De historie (linkpopulariteit) van de oude URL behouden en doorgeven aan de nieuwe URL.
Als u dezelfde content houdt, zal een positie binnen zoekmachines be-houden blijven.Wat kan ik doen?
U kunt een URL-migratie zelf uit-voeren. Houd daarbij rekening met de volgende factoren.
•  Een URL-migratie kost veel tijd en energie.
Het instellen van de redirect is vaak niet het moeilijkst binnen de migratie. Het inventariseren van de ge-ïndexeerde URL's van de -nieuwe website en het bepalen van de belangrijkste URL's van de website des te meer.
•  Controles op een URL-migratie zijn van essentieel belang.
Na de live-gang heeft u slecht enkele weken de tijd om wijzigingen aan te brengen. Doet u dit niet, dan is er kans dat zoekmachines oude URL's verwijderd hebben.
•  Een zoekmachinemarketingbureau heeft veel ervaring in het begeleiden van URL-migraties. Door het inschakelen van een expert vermijdt u de kans dat belangrijke stappen binnen een migratie vergeten worden. De ervaring die zij bij migraties van complexe websites en webshops hebben opgebouwd is zeer waardevol. Een voorbeeld hiervan is de website van Monuta (www.monuta.nl). Monuta heeft in de nazomer van 2008 zijn website aangepast en ge-migreerd. Het bezoek vanuit zoekmachines naar de website is ook tijdens de live-gang van de nieuwe website en de bijbehorende URL-migratie behouden gebleven.

De grafiek laat duidelijk zien dat het bezoek naar de website van Monuta nauwelijks een terugslag heeft gehad na de introductie en URL-migratie. Integendeel, de nieuwe website heeft alleen een stijgende lijn laten zien in het aantal bezoekers. Dit bewijst dat een URL-migratie een absolute must is voor iedere webwinkel die een nieuwe website introduceert. U voorkomt een hoop ellende van teruglopende bezoekersaantallen en de daarbij behorende omzetdaling. Als u dit zou moeten opvangen met een Google AdWords-campagne, dan kost dit u vele malen meer dan het uitvoeren van een URL-migratie, ofwel voorkomen is beter dan genezen!

Tien tips
1.  Neem de tijd voor een goede migratie. Vooral de voorbereiding kost veel tijd;
2.  Denk niet alleen aan de URL's die op de (oude) website staan, maar vooral aan de URL's die een zoekmachine geïndexeerd heeft;
3.  Vang bezoekers die op een niet -geldige pagina komen (404-pagina), netjes op;
4.  Maak gebruik van de webmastertools van zoekmachines;
5.  Richt uw analyticspakket goed in;
6.  Zet eventueel PR Search in:
7.  Ook wanneer een website weinig bezoek vanuit zoekmachines krijgt, is een URL-migratie toch belangrijk om de linkpopulariteit te behouden en bezoekers van externe links op te vangen;
8.  Een URL-migratie is ook een goed moment om oude en niet meer geldige pagina's uit te sluiten van indexatie;
9.  Schakel bij twijfel een expert in;
10. Durf bij twijfel de live-gang uit te stellen. Houd altijd in gedachten dat het vindbaar houden van uw webshop meer waard is dan het halen van een deadline!


De drie auteurs werken allen voor Checkit. Paul Aelen is medeoprichter, Mark Bovenkerk is Search Engine Ranking consultant en Judith Nissen is marketing-communicatieadviseur bij het bureau. Checkit is onderdeel van Isobar, het digitale netwerk van Aegis Media.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 2-2009