Twinkle | Digital Commerce

Nederlands breedband van wereldklasse

2017-05-26
170130
  • 0:59

Japan heeft kwalitatief het beste breedbandinternet ter wereld. Nederland staat na Zweden op de derde plaats blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Of de eerste plaats, afhankelijk van de interpretatie van de resultaten.

De onderzoekers lieten online testsite Speedtest.net wereldwijd 8 miljoen tests in 42 landen naar breedbandinternet uitvoeren. 'Kwaliteit' definieerden ze als 'gemak voor de hedendaagse internetconsument'. Het betekende dat 'downloadsnelheid', 'reactietijd' en 'de snelheid van uploaden' in het onderzoek belangrijke waarden waren. Die bepalen namelijk hoe snel internetgebruikers hun video-, foto- en andere webapplicaties kunnen gebruiken. Het aantal breedbandaansluitingen per land telde niet mee in de beoordeling.

Snelheid tot 11,25 Mbps
Om een goede internetervaring te hebben, moet de verbinding minimaal een snelheid hebben van 3.75 Mbps. Landen als Engeland, Italië, Spanje en Canada voldoen nog niet aan die standaard. Binnen vijf jaar loopt de snelheid volgens experts op tot 11,25 Mbps. Japan investeerde recent nog fors in breedband en dat komt terug in de eerste plaats. Relatief weinig Japanners maken bovendien gebruik van internet, zodat de verbindingen sneller zijn. Als die meeweegt in het onderzoek staat Nederland op de eerste plaats.