Twinkle | Digital Commerce

Tips voor starters: Virtuemart

2017-05-26
  • 2:42

Een eigen webwinkel met Virtuemart

In de vorige Twinkle (5-2008) schreven we over osCommerce. Dan kunnen we Virtuemart zeker niet laten liggen. Het betreft ook een open source-webwinkeloplossing gebaseerd op PHP en MySQL.

Tekst: Dirkjan Vis

In tegenstelling tot osCommerce is Virtuemart geen zelfstandig werkende software maar een toevoeging aan de open source-contentmanagementsystemen van Joomla! en Mambo (in dit artikel noemen we alleen Joomla!, maar alles geldt ook voor Mambo). Virtuemart is een extra component, zoals dat heet, maar kan daarna wel geheel zelfstandig werken. Wat betreft functies doet Virtuemart dan ook niet onder voor osCommerce. Beide systemen zijn zeker aan elkaar gewaagd.

Alle mogelijkheden
Het voordeel van Virtuemart als extra component is dat er, naast de webwinkel zelf, ook andere soorten pagina's aan de website kunnen worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan een weblog of statische pagina's. De meeste gebruikers van Virtuemart-software zullen dan ook websitebeheerders zijn die eerst een informatieve website hebben opgebouwd en hier later een soort van kassasysteem aan willen toevoegen. Dit is zeer goed mogelijk met Virtuemart. Het kan in principe zelfs eerst alleen als soort catalogus worden gebruikt. Webwinkels met een klein aantal producten zien er over het algemeen beter uit met Virtuemart dan met vergelijkbare softwaresystemen. Maar ook webwinkels die tot grote warenhuizen uitgroeien, vinden daarvoor bij Virtuemart alle mogelijkheden. Het systeem kan van alles bijhouden, zoals kortingscouponnen, de levertijd, de voorraad en natuurlijk standaardopties als thumbnails en een uitgebreide kassa.

De link met een groot CMS heeft enkele voordelen, zeker voor de mensen die daarmee al bekend zijn of ervan gebruikmaken. Het nadeel is dat Virtuemart voor de kleinere, simpelere websites wellicht te groot is. Omdat Virtuemart een toevoeging is van een CMS betekent dit dat het meer schijfruimte nodig heeft en een groter CMS heeft (het zal iets langer duren voor je het onder de knie hebt).
Hierin liggen dan ook direct de grote verschillen met alternatieve softwarepakketten. Voor een leek kan het even duren voor hij het gehele CMS van de webwinkel begrijpt. Het is dan ook echt bedoeld voor webwinkels en websites die het verkopen via internet als toevoeging zien, naast de normale pagina's als de nieuwsbrief, weblog, poll en dergelijke.

Marktleider
Virtuemart is in het verleden ontstaan met de naam Mambo-PHPShop en was direct vanaf de start een waanzinnig succes. Inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljoen downloads van de software. Het is een toevoeging van Joomla! en inmiddels uitgegroeid tot de marktleider op het gebied van CMS-software online. Virtuemart is eigenlijk de enige serieuze webwinkeloplossing voor dit systeem en aangezien dit CMS wereldwijd zo enorm populair is, kan met zekerheid worden gezegd dat Virtuemart voorlopig nog wel een actief en veilig project zal blijven.

Veel webhostingbureaus bieden ondersteuning bij het installeren van Joomla!. Het installeren van Virtuemart is hiermee een fluitje van een cent. Het CMS houdt al rekening met een toevoeging van Virtuemart. Het is een kwestie van een zip-bestand downloaden, selecteren binnen de website, klikken op installeren en klaar.

Hoge verwachtingen
Alhoewel er maar vijf echte programmeurs op zitten, wordt Virtuemart door vele honderden open source-activisten ondersteund. Helaas is het nog steeds niet zo dat Virtuemart gebruikmaakt van een zelfde soort template-systeem als de moedersoftware Joomla!. Om de webwinkel geheel qua uiterlijk op maat te maken dienen veel verschillende losse bestanden te worden aangepast. Zelfs voor een ervaren webdesigner is dit soms een enorm gezoek. Virtuemart zal zich zeer zeker aanpassen aan Joomla! 1.5 en de verwachtingen van de combinatie met dit pakket zijn hoog.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 6-2008