Twinkle | Digital Commerce

Amazon.com laat betaaldienst gebruiken

2017-08-03
  • 0:60

Door gebruik te maken van betaaldiensten van Amazon.com, kunnen andere webwinkeliers binnenkort beschikken over de gegevens van 81 miljoen klanten.

Gisteren maakte Amazon.com bekend met twee nieuwe betaaldiensten te komen, Checkout by Amazon en het eenvoudigere Amazon Simple Pay. Meest opvallend is dat het bedrijf andere online retailers aanbiedt de diensten te gebruiken. Daarmee kunnen die in één klap beschikken over de bank- en adresgegevens van de 81 miljoen klanten die zich reeds bij Amazon.com hebben geregistreerd. Dat scheelt zowel de webshop als de webshopper tijd.

Met de opmerkelijke stap gaat Amazon.com de concurrentie aan met PayPal, de betaaldivisie van eBay. Analisten gaan er niet vanuit dat eBay betalingen via de diensten van de Amazon.com zal tolereren op zijn veilingplatform. Retailers die PayPal nu aanbieden, kunnen de nieuwe betaalsystemen van Amazon.com natuurlijk wel toevoegen.

Een voordeel dat eBay op het betaalfront heeft ten opzichte van Amazon.com, is dat vooral grotere retailers het laatste bedrijf als een concurrent zien: waar eBay géén retailer is, is Amazon.com dat wel. Speelgoedverkoper Toys 'R' Us en boekhandelketen Borders hebben de verkoop van hun producten via Amazon.com bijvoorbeeld gestaakt, omdat ze vonden dat het webwinkelwarenhuis afspraken niet nakwam of verkoopinformatie misbruikte om effectiever met hen te kunnen concurreren.

Bron: Nytimes.com