Twinkle | Digital Commerce

Kijk naar het buitenland

2017-05-26
  • 1:32

Startpagina bestaat tien jaar! Ter gelegenheid daarvan werk ik mee aan het boek 'Van zolderkamer tot miljoenen-business', dat in mei zal verschijnen. In het boek staan vijftien succesverhalen van Nederlandse bodem, waaronder Hyves, Marktplaats, Startpagina, Iens, Xs4all en Nu.nl.

Tijdens een presentatie onlangs in Brussel, realiseerde ik me dat geen van deze Nederlandse internetbedrijven succesvol is in België. We stellen daar helemaal niets voor. Andersom zijn er ook nauwelijks Belgische internetinitiatieven die succes hebben in Nederland. Terwijl ook daar succesvolle internetbedrijven opgericht zijn. Zo is er de Belgische Hyves, genaamd Netlog.be. Deze site is in 2005 opgezet door twee jongens, heeft 33 miljoen gebruikers en is beschikbaar in dertien talen. Ze hebben vorig jaar nog vijf miljoen euro aan investering opgehaald. Maar in Nederland kennen we Netlog nauwelijks. Binnen Europa zijn er heel weinig nationale sites die over landsgrenzen heen gebruikt worden. Noemt u maar eens een bekend Duits, Frans of Engels internetbedrijf.

Mijn poging om Startpagina in diverse landen uit te rollen, mislukte. Ik probeerde bijvoorbeeld samen met Derk Sauer om Start.ru op te zetten, maar deze site bestaat helaas niet meer. Dat wil niet zeggen dat het Startpagina-concept niet aanslaat in andere landen. Er zijn namelijk buitenlanders geweest die Startpagina gekopieerd hebben en er erg succesvol mee zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is een Hongaarse politieman die Startlap.hu in 1999 oprichtte. In 2006 was Startlap de best bezochte website van het land. In dat jaar won de site ook de Hungarian Superbrand Award.

Wat heb ik hiervan geleerd? Dat (vooral binnen Europa) sites van eigen bodem beter werken dan die van grote bedrijven die over de grens opereren. En dat je daarom als starter veel nieuwe ideeën uit andere landen kunt halen. Trek er dus af en toe een avond voor uit, kies een land en bestudeer alle populaire sites. Gegarandeerd dat u pareltjes vindt die u kunt kopiëren en aanpassen voor de Nederlandse markt.