Twinkle | Digital Commerce

Amazon stapt in veilige webdiensten

2017-05-26
170130
  • 2:01

Toen Amazon in 2000 naast boeken ook cd's ging verkopen, werd de winkel ongeveer voor gek verklaard. Inmiddels is het assortiment behoorlijk uitgebreid. Vorige week is het online warenhuis gestart met een wel product van een heel andere orde, namelijk zakelijke datadiensten.

Kleine bedrijven kunnen bij Amazon nu ook terecht als ze hun server bij Amazon willen hosten. Naast online opslag, biedt het bedrijf ook computerkracht en andere datacenterdiensten aan. Een vreemde stap voor een webwinkel? Volgens het bestuur Amazon niet omdat het bedrijf niet zomaar een retailer is, maar een "technologiebedrijf".

De nieuwe dienst, die onderdeel is van het bedrijfsonderdeel Web Services, is voor Amazon een veilige stap omdat het minder gevoelig is voor schommelingen in de economie. Dit in tegenstelling tot sommige andere productgroepen.

Eén van de bedrijven die van de it-diensten van Amazon gebruik maakt, is MileMeter, een Amerikaans bedrijfje dat autoverzekeringen per mijl verkoopt. Onlangs heeft het bedrijf zijn diensten verhuisd naar Amazon. 'We hebben op deze manier geen systeem- of netwerkbeheerder nodig', reageert directeur Chris Gay tegenover Associated Press.

Ook SmugMug, een nieuw bedrijf dat vergelijkbaar is met Flickr, overwoog eerst om zelf alle foto's en video's van gebruikers op te slaan. Het bedrijf koos uiteindelijk toch voor de diensten van Amazon en heeft er inmiddels ongeveer 400 terabytes aan data opgeslagen.

Amazon wil dat ondernemers zich kunnen richten op hun ideeën, in plaats van op hardwareproblemen en gecrashte servers, legt Adam Selipsky van Amazon uit. Wat Amazon anders maakt dan andere partijen in markt voor webservices, is dat veel bedrijven een contract of een minimale betaling eisen. Amazon geeft de toegangscode voor de dienst en rekent de klant af op hoeveel data er wordt verbruikt of opgeslagen.

Investeringen

De nieuwe dienst binnen Web Services is één van de resultaten van het geld dat Amazon in 2005 extra heeft vrijgemaakt voor content en technologie. Een ander voorbeeld dat is voortgekomen uit deze investeringen is de muziekwinkel Amazon MP3. In 2005 en 2006 gaf Amazon ruim een miljard dollar uit aan content en technologie. Dankzij Web Services heeft Amazon de mogelijkheid om de investeringen weer terug te verdienen, denken experts.

Op dit moment telt Web Services 330.000 klanten. Hoeveel omzet zij binnenbrengen wil het bedrijf niet zeggen. Martin Pyykkonen, analist bij Global Crown Capital zal Web Services slechts een geringe bijdrage leveren aan de totale omzet. 'Het is maar net welk etiket je op Amazon plakt, maar het blijft gewoon retail', aldus Pyykkonen.