Twinkle | Digital Commerce

Nieuw album Radiohead hóeft niets te kosten

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:49

Een bokkensprong van een band, of een geniale zet in tijden van crisis in de platenbusiness? Op 10 oktober wordt het duidelijk, want dan zal blijken hoeveel albums de Britse band Radiohead online gaat verspreiden onder de fans, en hoeveel die fans er voor over hebben gehad.

De nieuwe cd van Radiohead In Rainbows, releasedatum 10 oktober, hoeft niets te kosten. Als de liefhebber op een online bestelformulier 0,00 invult bij het bedrag, komt de plaat digitaal toch naar hem toe. De keuze is aan de fan, en Radiohead heeft vertrouwen in de aanhang en diens vrijgevigheid.

Waar Radiohead minder vertrouwen in lijkt te hebben, is de platenmaatschappij als instituut, en die speelt in deze stunt geen rol. Met het experiment wil Radiohead testen of een plaat maken en wereldwijd verkopen lucratief kan zonder tussenkomst van een grote maatschappij, die nu eenmaal een groot deel van de opbrengsten van de cd-verkoop soupeert.

Het is niet voor het eerst dat een band haar muziek exclusief aanbiedt op internet. Wel uniek is dat een band met een groot publiek als Radiohead dat doet, en dat de koper zelf het bedrag mag bepalen. Vorige maand haalde Prince zich de woede van de platenwinkels op de hals, door zijn nieuwe cd in Engeland gratis toe te voegen aan het Britse tabloid The Sun. De detailhandel vond het ongepast te worden gepasseerd, na zich jaren voor de verkoop van Prince-platen te hebben ingezet.

Het wordt voor de retailers nog zorgelijker als de stunt van Radiohead aanslaat. En dat lijkt te gebeuren. Op de Engelse website van het muziekblad New Musical Express wordt gepeild welke fan welk bedrag heeft ingevuld op het bestelformulier voor In Rainbows.

Volgens de laatste telling wordt gemiddeld 5 Engelse pond per cd betaald, geld waarvan dus niets naar een maatschappij vloeit. Fans kunnen ook toelichten waarom ze wat betaalden. Rafael Castillo uit Venezuela, 0,00 pond: 'Ik wilde wel acht dollar betalen maar dat kan niet want in Venezuela is strenge controle op het uitgaande verkeer in vreemde valuta.'

Bron: De Volkskrant